ANBI stichtingen

Wat is een ANBI?
Een ANBI is een algemeen nut beogende instelling. Een instelling kan alleen een ANBI zijn, als ze zich voor minstens 90% inzet voor het algemeen nut. Sportverenigingen, personeelsverenigingen en hobbyclubs zijn meestal geen ANBI. Deze instellingen kunnen misschien wel als sociaal belang behartigende instellingen (SBBI) worden beschouwd.

Voorwaarden ANBI
Om aangewezen te worden als ANBI moet een instelling aan een aantal voorwaarden voldoen.
Daarnaast kunnen ANBI’s aangewezen worden als culturele ANBI.
ANBI-status verliezen
Een ANBI verliest de ANBI-status als de ANBI niet meer aan de voorwaarden voldoet, of als de instelling zelf de statusaanwijzing wil beëindigen.
ANBI-status beëindigd op of na 1 januari 2013?
Is de ANBI-status van uw instelling op of na 1 januari 2013 beëindigd? En had uw instelling op dat moment meer dan € 25.000 ANBI-vermogen? Dan bent u verplicht de Belastingdienst jaarlijks te informeren over schenkingen en het vermogensverloop van uw instelling sinds de beëindiging van de ANBI-status.

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.bgstart.nl/nl/?p=589